3 možnosti, jak vylepšit koupelnu

Vzhled vaší koupelny není něco, na co byste měli být hrdí, a vyžaduje to zlepšení, nebo možná plánujete zcela novou koupelnu? Inspiraci u nás najdete bez ohledu na to, pro jakou cestu se rozhodnete.

1) Renovace koupelny bez bourání

Nevěřili byste, jaké zázraky udělají s koupelnou vhodně zvolené doplňky, jako jsou sladěné ručníky, nový koupelnový závěs, dávkovač mýdla, držák na toaletní papír, nové zrcadlo, žebřík na sušení ručníků nebo dózy a koše, do kterých ukryjete nejrůznější drobnosti i kosmetické a čistící přípravky. Pokud si chcete srovnat ceny koupelnových doplňků a inspirovat se dále navštivte web Homago.cz.

Pokud máte v koupelně okno, prozáříte její vzhled květinami. Vhodné jsou především rostliny, které mají rády vyšší vzdušnou vlhkost. Vybírat byste měli například z kapradin či orchidejí. Jestliže se ve vaší koupelně okno nenachází, raději zvolte vázu oživenou větvičkami, řezanými květinami nebo eukalyptem.

Další drobnou úpravou, která s trochou zručnosti pozvedne podobu koupelny, je natírání. Přetřít můžete zašlé kachličky včetně spár, umakart i poškrábanou vanu. Pokud váháte, jestli vanu natírat nebo rovnou vyměnit, přečtěte si náš článek „Výměna či renovace vany? Záleží na financích i míře poškození,“ kde se dozvíte více o různých možnostech renovace.

Výhody: nízká cena; vhodné jako dočasné řešení např. v pronajatém bydlení

Nevýhody: pouze kompromis; některé úpravy mohou při detailním pohledu vypadat lacině a efekt nevydrží tak dlouho, jako u dobře provedené rekonstrukce (např. nátěr obkladů se začne časem odlupovat)

2) Drobné úpravy koupelny bez stavebního povolení

Jak vykouzlit krásnou koupelnu i bez celkové rekonstrukce, změny dispozic a většího bourání? Někdy zcela postačí dílčí úpravy, které je možné realizovat bez stavebního povolení. Těmi mohou být například úprava omítek, doplnění stropního podhledu s osvětlením, výměna podlahy a obkladů či pořízení nových zařizovacích předmětů jako je vana, wc, sprchový kout nebo umyvadlo. K nepoznání změní koupelnu výměna starých revizních dvířek, která jsou nevzhledná a rušivě vystupují ze zdi nebo obkladu.

Ukázky WC a koupelen PŘED a PO výměně revizních dvířek

   

Prohlédnout nabídku revizních dvířek ZAVRZ >>

Dobrou zprávou je, že se bez stavebního povolení může obejít i rekonstrukce umakartového bytového jádra, pokud při ní neměníte dispozici nebo nezasahujete do nosných příček. Dodržet byste také měli hmotnost materiálů odpovídající těm původním. Ohlášení, případně souhlas s takovými úpravami, však může vyžadovat bytové družstvo nebo společenství vlastníků.

Výhody: jednodušší, rychlejší a levnější než celková rekonstrukce; výrazný efekt na vzhled koupelny

Nevýhody: cenově náročnější než pouhý „refresh“ koupelny; nemožnost úpravy dispozice a velikosti koupelny podle vlastních potřeb

Tip: Před započetím jakékoliv (i drobné) rekonstrukce se vždy vyplatí navštívit Stavební úřad v místě stavby a zjistit, jaké mají požadavky ve vašem konkrétním případě.

3) Celková rekonstrukce, přestavba a stavba nové koupelny

Budete-li zasahovat do nosných příček, stavět úplně novou koupelnu nebo měnit dispozici, určitě se neobejdete bez stavebního povolení nebo minimálně ohlášení. Vyšší náročnost tohoto řešení ovšem vyváží možnost naplánovat si koupelnu přesně podle svých představ.

Na úvod popřemýšlejte o potřebách celé rodiny, a to i do budoucna. WC spojené s koupelnou možná přidá centimetry navíc, ale bude vám vyhovovat i když se vaše domácnost rozroste o další členy? Potřebujete vanu nebo upřednostníte „bezbariérovou“ sprchu? Bude v koupelně umístěná pračka? Jakmile budete mít základní věci ujasněné, neuškodí udělat si malý průzkum trhu a navštívit různá koupelnová studia, kde najdete inspiraci a zároveň vám pomohou i s návrhem nové koupelny včetně její vizualizace.

Pokud chcete po stránce vzhledu perfektní výsledek, myslete dopředu i na výběr viditelných technických prvků jako jsou větrací mřížky a revizní dvířka. Dvířka by měla být ideálně skrytá, ale současně k nim musí být dobrý přístup, aby nebyla omezena funkce a případný servis. Vhodným řešením uvedených požadavků jsou neviditelná revizní dvířka. Nedomyšlení těchto detailů může zkazit celkový estetický dojem z výsledku, a proto je nezapomeňte včas probrat se stavební firmou či koupelnovým studiem.

Výhody: vše si můžete naplánovat podle svých představ a potřeb; možnost vyladit koupelnu do nejmenšího detailu.

Nevýhody: časová a finanční náročnost

Tip: Pokud provádíte rekonstrukci koupelny, tak se zaměřte na různé šetřiče vody nebo ekologičtější zařízení (toaleta nebo třeba sprchová hlavice), které spotřebují daleko méně vody. Další tipy na šetření vody najdete zde.

Přečtěte si také:

Jak na rekonstrukci panelákové koupelny

Výměna stoupaček bez zbytečných starostí

Jak financovat rekonstrukci koupelny

Recenze a test nejlepších praček