Protipožární revizní dvířka

Text pojednává o zjednodušujícím pohledu na problematiku protipožárních revizních dvířek. Je ideální pomůckou pro širokou veřejnost ve stavebnictví. Tento text byl konzultován odbornou osobou.

Užitečné informace pro zorientování se v předpisech o protipožární odolnosti revizních dvířek

Text pojednává o zjednodušujícím pohledu na problematiku protipožárních revizních dvířek. Je ideální pomůckou pro širokou veřejnost ve stavebnictví.

Kterými normami se tato problematika řídí?

Norma ČSN EN 1634-1+A1 - pojednává o zkoušení požární odolnosti a kouřotěsnosti dveří, vrat, uzávěrů.

Norma 13501-2 - pojednává o klasifikaci stavebních výrobků.

Všeobecné informace

Požární odolnost stavebních konstrukcí je doba, po kterou jsou konstrukce schopny odolávat účinkům plamene a vysokým teplotám. Ověřování požární odolnosti se provádí zkouškou nebo na základě výpočtu, extrapolace i porovnávání dle zkušebních norem a předpisů.

Uvádí se v minutách v základní hodnotové stupnici: 15, 20, 30, 45, 60, 90, 120 a 180 minut.

Zkratky používané v oblasti požární odolnosti u revizních dvířek

Zkratka

Popis

E

Celistvost.

I

Izolační schopnost mezní teploty na neohřívaném povrchu.

W

izolační schopnost mezní hustoty tepelného toku (radiace).

S

Kouřotěsnost.

C

Samozavírání.

M

Mechanická odolnost rázu.

EW

Omezující požár. Zde je sledováno množství sálavého tepla, které je vyzařováno skrz uzávěr.

EI

Zabraňující požáru. Odděluje stranu požáru a stranu klidu. Porovnávají se teploty povrchů stran.

EI20

Číslo označuje dobu (v minutách), po kterou mají dvířka prokázanou odolnost dle zkoušky akreditované laboratoře. Uvedená dvířka splňují nejméně 20 minut.

PO

Dříve užívaná zkratka pro kritérium EW.

PB

Dříve užívaná zkratka pro kritérium EI.

EI1

Požární odolnost v konstrukci dle DP1. Konstrukce, které jsou z nehořlavých materiálů.

EI2

Požární odolnost v konstrukci dle DP1 a DP2. Jedná se o konstrukce, které přispívají hoření. Kritéria pro úspěch ve zkoušce jsou přísnější, než pro EI1.

EW

Požární odolnost, která je posuzována dle radiace

EI120 EW60

Tyto dvířka splňují normu pro konstrukci dle DP1. Minimální hodnoty těchto dvířek jsou: 20 minut izolace od teploty na povrchu a 60 minut od mezní radiace.

Jak dělíme požární uzávěry

Požární uzávěry dělíme z hlediska kritérií požární odolnosti dle ČSN 730810       

Jaké symboly se užívají v označení stavební konstrukce?

Při značení požární odolnosti stavebních konstrukcí se používají tyto symboly.

  1. DP1 - Nezvyšují v požadované době požární odolnosti intenzitu požáru (podstatné složky konstrukcí sestávají: a) pouze z výrobků třídy reakce na oheň A1, nebo také z výrobků třídy reakce na oheň A2, pokud výrobky třídy A2 jsou celistvé a homogenní a obsahují hmotnostně nejvýše 5 % organických látek (např. pojivo u izolací z minerálních vláken), b) nebo z výrobků třídy reakce na oheň B až F umístěných uvnitř konstrukční části mezi výrobky podle bodu a) (např. tepelné a zvukové izolace), a to tak, že v požadované době požární odolnosti se nedosáhne teploty vzplanutí hmot obsažených ve výrobcích; na těchto výrobcích není závislá stabilita a únosnost konstrukční části. Není-li teplota dle bodu b) jednoznačně určena, doporučuje se považovat teplotu 180 °C za teplotu vzplanutí. I když konstrukční část zahrnuje také výrobky podle bodu b) a výsledná třída reakce na oheň celého výrobku je třídy B, může být tato konstrukce zařazena do DP1.
  2. DP2 - nezvyšují v požadované době požární odolnosti intenzitu požáru (podstatné složky konstrukcí sestávají: a) pouze z výrobků třídy reakce na oheň A1, nebo také z výrobků třídy reakce na oheň A2, pokud výrobky třídy A2 jsou celistvé a homogenní a obsahují hmotnostně nejvýše 5 % organických látek (např. pojivo u izolací z minerálních vláken), b) nebo z výrobků třídy reakce na oheň B až F umístěných uvnitř konstrukční části mezi výrobky podle bodu a) (např. tepelné a zvukové izolace), a to tak, že v požadované době požární odolnosti se nedosáhne teploty vzplanutí hmot obsažených ve výrobcích; na těchto výrobcích není závislá stabilita a únosnost konstrukční části.
  3. DP3 - zvyšují v požadované době požární odolnosti intenzitu požáru (zahrnují podstatné složky konstrukcí, které nesplňují požadavky na konstrukce druhu DP1 a DP2.)

Popis vlastností dvířek

E – Celistvost

Ke ztrátě celistvosti dochází vznikem trhlin a otvorů překračující určité rozměry, či vznícením neexponovaného povrchu. V kterémkoliv místě nesmí například vzniknout otvor větší než 25 mm, či trhlina nebo spára šířky větší než 6 mm a délky 150 mm. Dále nesmí dojít k souvislému plamennému hoření na straně odvrácené od požáru trvajícímu déle než 10 sekund. Ani množství prostupujícího sálavého tepla ani povrchové teploty na odvráceném povrchu nejsou nijak omezeny.

EW – Celistvost a omezení radiace

Kromě vlastnosti „E – Celistvost“ popsané výše musí být splněna i vlastnost „W – Radiace“. Prvek splňuje tuto požární odolnost, pokud sálavý tok (radiace) ve vzdálenosti 1 m od povrchu odvráceného od požáru je menší než 15 kW / m2. Omezením sálavého toku je snížena pravděpodobnost přenosu požáru a vznícení materiálů v sousedním požárním úseku v blízkosti požární rolety.

EI1, EI2 – Celistvost a Izolační schopnost

Kromě vlastnosti „E – Celistvost“ popsané výše musí být splněna i vlastnost „I – Izolační schopnost“. V tomto případě nesmí dojít na neexponovaném povrchu požárně dělícího prvku (například revizních dvířek) k nárůstu teplot v průměru o více než 180 °C. Zároveň v kterémkoliv místě nesmí teplota vzrůst o více než 180 °C. Výjimkou je mírnější klasifikace EI2, kdy je limitní hodnota nárůstu teploty o 180 °C zvýšena na 360 °C. Vždy se ale posuzuje přímo teplota povrchu (tzn. na dotek). EI2 může být použito v nehořlavých konstrukcích (DP1).

Tento text byl konzultován odbornou osobou.
7.12.2021
České Budějovice