Jak na rekonstrukci panelákové koupelny

Čím více uděláte práce předtím, než poprvé kopnete, tím méně komplikací a kratší doba rekonstrukce vás následně čeká. Kromě obkladů a dlažby je potřeba vybrat i zařizovací předměty.
Hotové projekty

Ať chceme nebo ne rekonstrukce koupelny je vždy velkým zásahem do běžného chodu života všech obyvatel bytu. Zvláště jedná-li se o byt v panelovém domě, kde se počítá každý centimetr. Kromě všudypřítomného nepořádku a prachu, který ulpí na všem, je potřeba myslet i na to, že po několik dní nebude koupelna a WC vůbec k dispozici. Proto je žádoucí, aby rekonstrukce bytového jádra trvala co nejkratší dobu a byla provedena s maximální odborností. Poradíme, jak si vše rozplánovat a připravit tak, aby kritická doba byla co nejkratší.

Rozmyslete si pečlivě, jak by měla vaše nová koupelna vypadat, včetně detailů

Čím více uděláte práce předtím, než poprvé kopnete, tím méně komplikací a kratší doba rekonstrukce vás následně čeká. Kromě obkladů a dlažby je potřeba vybrat i zařizovací předměty, jako například:

Ideální je si vše nakreslit na papír včetně rozměrů, případně využít některý z online konfigurátorů pro plánování koupelen. Jestliže se na takto detailní plánování necítíte, obraťte se na některé koupelnové studio. Drtivá většina z nich disponuje vlastními profesionálními nástroji, díky kterým před vámi postaví vaši vysněnou koupelnu na obrazovce počítače. Bez větších potíží tak můžete provádět změny a úpravy dispozice ještě před tím, než se pustíte do fyzické práce.

Povolat odborníky nebo se do práce pustit svépomocí?

Před rozhodnutím o praktickém zajištění provedení rekonstrukce je dobré si uvědomit co taková práce vlastně obnáší. Zdaleka nejde jen o to obložit zdi a usadit vanu. Pod nové obložení musíte skrýt celou řadu další práce, která není vidět, ale je stejně náročná jako ta na povrchu. Kromě šikovného instalatéra, budete potřebovat i zedníka a obkladače a v neposlední řadě také elektrikáře.

Obsáhnout všechny tyto profese bývá oříšek i pro velmi zdatného domácího kutila. Proto je vždy výhodnější oslovit odbornou firmu, u které máte jistotu kvalitního výsledku a případné pozdější potíže nemusíte řešit na vlastní pěst, ale v rámci reklamace. Při výběru spolehlivých odborníků dejte především na jejich pověst a předchozí zkušenosti klientů. Počítejte také s tím, že opravdu kvalitní firma je obvykle zahlcena prací a je potřeba ji tedy kontaktovat v předstihu.

Zdá se vám vaše koupelna malá? Pohrajte si s prostorem a osvětlením

Co si budeme povídat, většina panelákových koupelen prostorem příliš neoplývá. I přesto je možno je zařídit útulně a v souladu s moderními trendy a užívat si své oázy klidu. Jak na to, když počítáte každý centimetr?

Jestliže máte ještě tradiční staré umakartové jádro, rozhodně jej vybourejte, často se pod ním skrývá mezera pro vedení elektrické a vodní instalace, která poskytne několik cenných centimetrů navíc. Umístění sítí lze v nové koupelně navíc řešit výrazně efektivněji. Často je navíc možné pozměnit dispozici bytu a koupelnu rozšířit třeba o část prostoru kuchyně nebo chodby. Vzdušnější a větší místnost získáte také spojením WC a koupelny, zejména pro větší rodiny se ale nemusí jednat o praktické řešení.

Prostor navíc koupelně přidá i vhodně zvolené osvětlení a nasvícení. Rozhodně je potřeba myslet kromě centrálního světelného zdroje i na bodové osvětlení, u něhož je možno otočením regulovat směr paprsku.

V neposlední řadě hrají roli při pocitu prostoru ve vaší nové koupelně i vhodně zvolené zařizovací předměty. Nemá smysl do malé koupelny za každou cenu instalovat rohovou vanu nebo vanu společně se sprchovým koutem a zničit si tak cenný prostor pro pohyb. Myslete i na to, jak budete koupelnu využívat ve stáří a kolik prostoru budete potřebovat a při jejím návrhu se řiďte heslem, že méně často znamená více.

Co byste při další rekonstrukci panelákové koupelny udělali jinak?

Mnoho lidí, kteří již rekonstrukci koupelny v paneláku provedli, se shoduje na tom, že podruhé by některé věci udělali úplně jinak. Které to jsou nejčastěji?

1. Výběr kvalitních sifonů a vypouštěcích ventilů

Provádíte-li rekonstrukci ve spolupráci s koupelnovým studiem či odbornou firmou, jistě vám vysvětlili, jaký je rozdíl mezi sifonem umyvadlovýmvanovým či pračkovým a dali vám na výběr z několika variant vypouštěcích ventilů. Jestliže se v tomto vybavení neorientujete, nechte si raději poradit. Tyto koupelnové prvky sice nejsou vidět, ale jejich správná dimenzace, funkce a ovládání je pro bezproblémové používání nové koupelny nutností.

2. Nezapomeňte ani na revizní dvířka

I přestože dáte výběru zařizovacích prvků své koupelny dostatek péče, nevyhnete se běžným provozním problémům spojeným s jejím používáním. Abyste si později ulehčili práci a při ucpání vanového sifonu nemuseli bourat polovinu koupelny, instalujte do oblasti vypouštěcího ventilu vany revizní dvířka. Jejich prostřednictvím se jednoduše dostanete k problematickému místu a poradíte si s jeho zprovozněním během několika minut.

Dalším místem, kde mohou v koupelně či na WC posloužit revizní dvířka, je prostor stoupaček, uzávěrů vody apod. K těmto technickým prostorám je potřeba bezproblémový přístup, ale zároveň se od nich očekává, že nebudou příliš na očích. Toto dilema spolehlivě řeší zakrytí těchto prostor neviditelnými revizními dvířky, která se dokonale ukryjí pod obkladem.

3. Instalací efektivního odvětrání předejdete vzniku plísní

Potíže zejména v malé panelákové koupelně bez oken může způsobit i nedostatečné odvětrání. Chcete-li tedy do budoucna předejít ve vaší koupelně kondenzaci vlhkosti a vzniku plísní, myslete při její rekonstrukci i na větrací systém, který je obvykle umístěn do výšky mimo běžnou úroveň pohledu a zakryt plastovou či nerezovou větrací mřížkou, takže neruší celkový koncept prostoru.